uddens gränd 3

 

Täällä on niin hiljaista, vain sormien liike näppäimistöllä, meren kohina avonaisesta ikkunasta.

Tunnit kuluvat hitaasti mutta kevyesti, ovat täysiä vailla mitään painolastia.

En ole kolmeen päivään puhunut kenenkään kanssa, vain muutaman sanan silloin kun on ollut pakko. Toisin sanoen tarjoilijoille.

Yksin matkustamisen tylsin puoli: syöminen.

En ole kiinnostunut ruoasta, olen sillä tavalla outo. Tai no, ehkä outo ei ole oikea sana, olen vain sellainen. Olen nälkäisenä superkiukkuinen mutta huono tekemään asialle mitään. Lapsen myötä on ollut pakko opetella ja arkena homma sujuukin ihan hyvin koska mitä selkeämpää ja mutkattomampaa sitä parempi. Joulukuun reissulla oli ystävä mukana, hän loihti vaikka mistä vaikka mitä, oli taivaallista saada ruokaa sitä yhtään miettimättä. Hän kokkasi, minä siivosin jäljet. Niin voisin elää.

En haluaisi keskeyttää työskentelyä nälän vuoksi, kävelylle tai kahville lähden mielelläni, mutta välillä on pakko ja täällä on kivoja ravintoloita ja kahviloita ihan älyttömästi. Viimeksi kun olin täällä oli maaliskuu, kylmää ja vielä hiljaisempaa, monet paikat suljettuina, nyt on avonaisia ovia ja ikkunoita ja ihmisiä joka kulman takana, ei silti liikaa.

Löydän lounaspaikan, istuessani pieneen pöytään muistan käyneeni täällä myös viime kerralla, tunnelma on lempeä, musiikki hiljaisella ja tarjoilijat ihan hullun komeita, lapsia melkein joka pöydässä, aikuisilla kuohuviiniä laseissa, päivettyneitä kasvoja ja onnen hyrinää.

Ruoka on hyvää ja kuuma kahvi vielä parempaa, aamuisin teen murukahvia eikä se maistu oikein millekään, kahvi on niin tärkeää, jään hetkeksi istumaan, olen yhtäkkiä ihan hirvittävän täynnä ja uninen. Lopulta nousen ja kävelen rannan kautta talolle, tuuli puhaltaa selän puolelta, aurinko lämmittää kasvoja, lokit syöksyvät aaltoihin.

Auringon mennessä hetkeksi pilven taa maisema on valkoisella tavalla sininen, meri ja taivas kuin yhtä.

Joku mies pysäyttää minut, pyytää ottamaan kuvan perheestään. Kaksi isää ja kaksi tytärtä, kaksoset, kiharatukkaiset ja jäätelön tahrimat, otan kuvan, tytöt nauravat ja minä mietin häntä, ikävä on sillä tavalla kevyttä että muistuttaa iloa, olen niin onnellinen että hän on olemassa, että tiedän miltä noista miehistä tuntuu kun he nostavat tytöt syliinsä ja kuiskivat heidän korviinsa miten ihania he ovat, täydellisiä.

Jatkan matkaa, otan vähän kuvia ja keksin vastauksen kysymykseen jota olen viime päivät pyöritellyt mielessäni kaikista mahdollisista kulmista, ajatus on kuin tunne, niin läpikotainen, ja tajuan että Philip Teirin romaanissa jota illalla luin ja joka on aivan mahtava, oli täysin tätä hetkeä muistuttava kohtaus, Sanoessaan sen hän sai yhtäkkiä oivalluksen: hän näki romaanihenkilöt edessään, niin kuin joskus tapahtui mitä odottamattomimmissa tilanteissa, ja tiesi täsmälleen mitä kirjoittaisi seuraavana päivänä.

(Odottamattomimmissa. Vain suomen kielessä.)

Palattuani huoneeseeni kirjoitan myöhäiseen iltaan.

 

8 kommenttia artikkeliin ”uddens gränd 3

 1. Ihanaa lukea sun matkapäiväkirjaa, varsinkin kun oma elämä on ihan erilaista 🙂 Voi kadehtia, silleen hyvässä mielessä. kiitos!

  Tykkää

 2. Kuulostaa niin hyvältä, Helmi. Onnelliselta.

  Mä haluan joskus kokea ton: kirjoittaa kaukana arjesta ja niin, että aika on olemassa vain kirjoittamista varten.

  Tykkää

 3. Kävin katsomassa taloasi Gotlannissa. Miten ihana onkaan Uddens gränd 3. Suoraan Pepistä. Istutko aamuisin siinä pienen pyöreän pöydän ääressä? Ehkä takapihalla on rauhaisampaa. Hentoja värejä, ruusuja, mukulakiviä, ruutuikkunoita ja vinoja punakattoja, jotka kätkevät onnellisia ihmisiä sisäänsä. Ihana tämä päiväkirjaotteesi. Kuulin ne lokit, haistoin meren.

  Tykkää

  1. Se talo minkä (ehkä) näit on keskuksen toimisto, valkoinen ja isompi asuintalo on kadun toisella puolella. Oma huoneeni oli toisessa kerroksessa, ikkunat merelle, a room of ones own 🙂

   Nyt jo onnellisesti kotona ja keuhkoputkentulehduksessa mutta lokit ja meri mielessä yhä ja hyvä niin.

   Tykkää

 4. Päivitysilmoitus: nokturni – Helmi Kekkonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s