Tämän naisen elämä

Kirjallani on kansi. Ja miten upea se onkaan.

Tunnen syvää iloa siitä, että Elina Warsta onnistui jälleen kerran luomaan kuvaksi sen mitä kohti olen itse sanoilla pyrkinyt. Kannessa olevan naisen asento ja olemus, se ettei siinä ole mitään muuta, että hän on omissa ajatuksissaan. Siinä on kaikki.

Romaanin nimi on Tämän naisen elämä.

Se kertoo yhden naisen vuosikymmenten mittaisen matkan lapsuudesta aikuisuuteen. Sen kirjoittaminen on ollut uskomattoman vaikeaa ja raskasta, vaikeampaa kuin mikään tähän mennessä kirjoittamani, ja samalla uskomattoman palkitsevaa.

Olen oivaltanut, että kykenen laajentamaan omaa katsettani, tuomaan kerrontaan uusia sävyjä. Että voin säilyttää oman ääneni ja myös muokata sitä, leikkiä sillä.

Näiden kohta viiden vuoden aikana kun olen tätä romaania työstänyt on kirjoittamiseeni vaikuttanut suuresti muutama kirjailija.

Olen ikuisesti kiitollinen Sally Rooneylle siitä, että hän kirjoitti Keskusteluja ystävien kesken ja ennen kaikkea Normaaleja ihmisiä. Niissä yhdistyvä uskomaton keveys ja upottava syvyys tuntuivat kuin tajuntani (ja sydämeni) olisi räjähtänyt. Myös yksityiskohdat ovat niissä aivan omaa luokkaansa. Ennen Normaaleja ihmisiä yhdistin yksityiskohdat aina johonkin rönsyävään ja runsaaseen, mutta Rooney onnistuu tekemään sen niin kirkkaasti, että luettu maailma piirtyy täydellisen eheäksi lähes huomaamatta, kuin itsestään. Kerrottu on osa tarinaa, ei tapa kertoa tarinaa. Rakastan. Normaaleja ihmisiä muistutti myös siitä, että oleellista ei ole mistä kertoo vaan miten. Se on ehkä sittenkin kaikista tärkeintä.

Myös Emma Clinen Tytöt, Venla Saalon Kukkia maan alla, Pirkko Saision Punainen erokirja, Jussi Nikkilän Näyttelijä, Jonas Hassen Khemirin Isän säännöt, Karolina Ramqvistin Karhunainen ja Vigdis Hjorthin Perintötekijät olivat valtavan tärkeitä. Jokainen eri tavalla ja eri syistä, mutta yhtä lailla mieltä, ääntä ja sydäntä avartavia.

Jottei tämä nyt ala muistuttaa liiaksi sellaista puhetta minkä voi pitää juhlissa sitten kun kirja on valmis ja matkalla, lopetan tähän ja palaan käsikirjoituksen pariin. Koska vielä on töitä tehtävänä. Palataan tähän siis elokuussa, toivottavasti kirjan esittely herättää kiinnostuksen, sen voi lukea Siltalan syksyn 2021 katalogista täältä.

ps. Siltalan blogissa on myös rakkaan ja viisaan kustannustoimittajani Sari Rainion hieno ja koskettavakin teksti siitä millaista on pitkän ja arvostetun editorin uran ohella heittäytyä esikoiskirjailijaksi. Olen Sarista aivan mielettömän ylpeä.

2 kommenttia artikkeliin ”Tämän naisen elämä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s