Kaiken se kestää

 

1970-luvun Oulu. Arkkitehdit käyttäyvät ja juhlivat kuin rokkitähdet. Seksi on vapaata mutta silti sydämiä ja perheitä särkyy. Aikuiset (mm. Pihla Viitala ja Antti Luusuaniemi) tempoilevat ja riuhtovat halujensa, unelmiensa ja pelkojensa vietävinä kuin teini-ikäiset, ja lapset seuraavat hämmentyneinä vieressä.

Etenkin kaksi poikaa, Vesa (Vili Saarela) ja Kaarlo (Olavi Angervo) , jotka jäävät vanhempiensa keskinäisten ihmissuhdesotkujen jalkoihin. He näkevät paljon, liikaa, mutta harvoin kukaan näkee heitä.

 

Dokumenttiohjaajana tunnetuksi tulleen Visa Koiso-Kanttilan ensimmäinen fiktioelokuva, hänen omaan elämäänsä pohjaava Kaiken se kestää on hieno kuvaus pojista ja isistä, lapsuuden jättämisestä taakse, ja rakkaudesta joka kestää turhankin paljon. Ennen kaikkea se on näiden kahden pojan silmin nähty kuvaus maailmasta jonka rajat alati häilyvät ja joka väistämättä muuttuu, ja jonka ylle miehinen uho heittää hetkittäin kovinkin tumman varjon.

Elokuvan markkinointi on hieman yllättäen (mutta ehkä varman päälle pelaten) keskittynyt aviokriisien ja seksuaalisuuden draamaan, mutta tämän elokuvan painopiste on ehdottomasti lasten maailmassa. Tästä johtuen kerronta ja kuvat tuntuvat aluksi hieman irrallisilta ja käänteet melkein epäuskottavilta, kunnes muistaa että katsoja näkee vain sen mitä pojatkin näkevät: paloja ja kohtauksia aikuisten sekavasta ja itsekkäästä maailmasta, jonka tapahtumien seuraukset heijastuvat poikien maailmaan, järisyttävät sitä perinpohijin. Syntyy paljon toistoa ja hitautta mutta tavalla joka kertoo juuri siitä miten lapsen kokemukset rakentuvat: jatkuvasta yrityksestä nähdä, ymmärtää ja tulla nähdyksi.

Hetkittäin mieleen tuli Scott McGeheen ja David Siegelin ohjaama loistava What Maisie Knew, jossa vanhempien raastava huoltajuuskiista kuvataan ainoastaan pienen tytön silmin nähtynä. Koiso-Kanttilan elokuvassa näkökulma hetkittäin heilahtaa myös puhtaasti aikuisten puolelle ja tämä on ehkä ainoa kritiikin aihe: vielä tiukempi rajaus pelkästään poikien katseeseen olisi ollut paikallaan (ja elokuvan nimeksi olisin myös ehdottomasti jättänyt sen pitkään työnimenä olleen Tiernapojat).

Mutta kokonaisuutena tämä oli vaikuttava, koskettava ja hienovireisen realistinen. Pidin valtavasti käsikirjoituksen ilmavuudesta ja rauhallisuudesta, miten mitään ei väännetty rautalangasta. Tulkinta siitä mikä on totta ja mikä taas lapsen kokemaa pelkoa näkemästään ja epätoivoista yritystä ymmärtää jätetään katsojalla. Arvostan.

Ja vielä kerran: nuo kaksi poikaa. Loistavia luonnonlahjakkuuksia. Ensi-illassa he saivat monen minuutin aploodit ja hurraukset osakseen, eikä syyttä. Puolitoistatuntisen viimeinen itku tuli heidän onnellisen häkeltyneitä ilmeitä katsoessa.

2 kommenttia artikkeliin ”Kaiken se kestää

 1. Onpas harmi että markkinointi on toteutettu ”varman päälle” (ohjaajalla ei varmaan ole ollut sanavaltaa näissä asioissa…) koska itse olen kokenut sen hyvin luotaantyöntävänä. Kaupungilla kun on törmännyt mainoksiin niin on tullut sellainen ”eikös me just nähty tää?” -fiilis. Trailerikin on mielestäni hyvin hajanainen enkä saa siinä tunnelmasta kiinni. Tämän sinun tekstin innoittamana luin muitakin arvosteluja ja mielenkiinto leffaa kohtaan heräsi. Jos suomalaisessa elokuvassa on jokin omaperäinen näkökulma tuttuun aiheeseen niin markkinoinnilla vaan kaikki munat siihen koriin, sanon ma.

  Tykkää

  1. Kieltämättä mainonta ei tässä ihan kohtaa tarinan ja sisällön kanssa. Toisaalta ymmärrän sen, että esim Viitalan ja Luusuaniemin kaltaisilla nimillä katsojia on helpompu houkutella teatteriin kuin (vielä) tuntemattomilla pojilla. Katsoin trailerin nyt ja totta, se on hieman sekava, ja korostaa tuota aikuisten maailmaa, että sinänsä on linjassa mainonnan kanssa.
   Toivottavasti mahdollisimman moni kuitenkin menee tämän katsomaan, on niin paljon herkkää ja kaunista, ja otteessa jotain raikasta myös, epookista huolimatta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s