minä myös

”Jos kaikki seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteeksi joutuneet naiset kirjoittaisivat ’Minä myös’-viestin statuksekseen, ihmiset saattaisivat saada käsityksen tämän ongelman kokoluokasta.”

 

Olin seitsemänvuotias. Olimme parhaan ystäväni kanssa läheisessä metsässä retkellä. Oli viltti ja eväät, kirkkaalla taivaalla hehkuva aurinko.

Yhtäkkiä, jostain, ilmestyi mies. Siniset verkkarit, sininen t-paita, tummat hiukset, ystävällinen hymy.

Mies istui alas, kyseli jotain, jatkoi hymyilemistään.

Vilkuilimme ystäväni kanssa toisiamme.

Mies nousi seisomaan ja sanomatta sanaakaan veti housunsa alas.

Mitäs sanotte, hän kysyi, nojautui eteenpäin ja hymyili yhä.

Sydämeni hakkasi. Yritimme kikattaa pelkoa pois, nousimme ylös ja keräsimme tavaramme, koko ajan mies vain seisoi siinä ja katseli meitä. Ja hymyili.

Lähdimme kävelemään pois, hetken kuluttua jo juoksimme, sydämet yhä hakaten.

Kerroimme tapahtuneesta heti ystäväni isälle joka soitti poliisille. Miestä ei koskaan tavoitettu.

 

Tähän perään voisin lisätä listan epämääräisistä kosketuksista, kouraisuista ja hipaisuista, vahingoista joista on ollut vahinko kaukana. Sanoista, huudoista, pyynnöistä, vaatimuksista ja ehdotuksista. Hetkistä jolloin minä olen tuntenut oloni typeräksi, nipottavaksi, tosikoksi, yliherkäksi, hölmöksi ja kiusaantuneeksi sen vuoksi että minua on kohdeltu väärin. Hetkistä jolloin olen pelännyt. Juossut kotiin. Vältellyt katsomasta silmiin. Pienentänyt itseni. Yrittänyt olla jotain muuta, jotenkin muuten.

Tämä kaikki vain sen vuoksi että olen ollut tyttö ja nainen.

Mistä päästään myös siihen, että tämä inhottavasta ja vastenmielisestä käyttäytymisestä ja sen vastustamisesta alkunsa saanut hieno ja tärkeä kampanja on jo ehtinyt saada myös kritiikkiä osakseen koska se koskee vain naisia, koska myös miehet ja transsukupuoliset ihmiset kokevat häirintää ja väkivaltaa. Kyllä kokevat ja se on aivan yhtä väärin, mutta minkä helvetin takia he eivät voi perustaa omaa kampanjaa? Miksi aina kun naiset aloittavat, perustavat, vastustavat jotain, sen pitää koskea myös kaikkia muita? Miksi naisten pitää aina korjata kaikkien ongelmat?

Mutta siis, jos nyt alkuun lähdettäisiin siitä liikkeelle että ihan kaikki häirintä on väärin, aina ja kaikkialla, että jokaisella ihmisellä on oikeus koskemattomuuteen.

Että vaikenemalla ei mikään muutu eikä parane.

#metoo

Monet ovat kirjoittaneet aiheesta ja hyvä niin, ja etenkin Katju Aron teksti osui ja kosketti.

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”minä myös

  1. Hyvä Helmi just näin ruvetaan toimimaan.Voit uskoa että minun pitkän elämäni aikana on ollut kaikenlaisia kokemuksia tältä alueelta. Ja sitten se kaikkein vaikein, jonka jouduin läheiseni kautta kokemaan. Tässä meidän kaikkien naisten on oltava samassa rintamassa.

    Tykkää

  2. Kiitos, ja uskon! Tämä on niin raivostuttava, turhauttava ja surullinenkin aihe, mutta hienoa että on nyt noussut näin voimakkaasti esille. Ja ihan jokaisella tasolla, ettei yhtään mikään häirintä, iso tai pieni, ole koskaan eikä missään hyväksyttävää. Piste.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s