vuoden kirjat

 

Olen lukenut tänä vuonna kaksikymmentäyhdeksän kirjaa, kuunnellut yhden, jättänyt kesken noin kymmenen. Pinossa ja luvussa ovat vielä Jonas Gardellin, Rebecca Solnitin, Sara Stridsbergin, Pirkko Saision, Antti Hurskaisen, Jussi Nikkilän, Rafael Donnerin, Jani Niemisen ja Maija Muinosen teokset. (Näistä aion ehdottomasti lukea loppuun Saision, Solnitin, Hurskaisen, Donnerin ja Niemisen, mutta milloin, en tiedä.)

Olen kirjoittanut kahdestakymmenestäneljästä kirjasta, joista muutaman äärelle nyt vielä palaan.

 

Tämän vuoden

kirkkain, kieppuvin ja vaikuttavin romaani on Anna-Kaari Hakkaraisen Dioraama, jonka taianomainen ja monisyinen kerronta yhdistettynä hurjan älykkäseen ja silti tunteen tasolla koskettavaan tarinaan jätti unohtumattoman jäljen,

herkin Inka Nousiaisen Mustarastas, sen ajan pysäyttävä ja muistojen voiman tavoittava surullisen kaunis kuva,

omaa tapaani katsoa maailmaa muuttivat Elina Hirvosen Punainen myrsky ja Astrid Swanin Viimeinen kirjani,

kuin myös tietokirjallisuuden puolelta Suvi Auvisen Lihan loppu.

 

Ilahduttavin oli Aino Vähäpesolan Onnenkissa, sen raikkaana tuulena puhaltava oivaltava tyyneys ja olemassaolon riemu,

rakkain Aino Louhen hienovireinen, surumielinen ja rauhoittava Mielikuvitustyttö.

 

Haastavin oli Katariina Huttusen Surun istukka, itseä ruoskiva, katkera ja mustaakin mustempi suru,

vaikeimmin sanoitettava Bonden Olimme kerran, hurja, väkivaltainen, suora ja äärimmäisen tarkka kuvaus pakolaisuudesta ja äitiydestä.

 

Pidin todella paljon Sally Rooneyn romaanista Keskusteluja ystävien kesken, Pajtim Statovcin romaanista Tiranan sydän ja Malin Kivelän romaanista Sydän.

 

Luin myös mm. Clare Mackintoshin Lopun jälkeen, joka onnistui hämmentävällä tavalla menettämään otteen hienosta ja viiltävästä aiheesta siten, että lopputulos oli lähinnä jaaritteleva ja siirappinen. Tämän ääreltä löysin itseni tänä vuonna usein: keskeltä kiinnostavaa ja merkittävää tarinaa, jonka toteutustapa ei puhuttele. En yksinkertaisesti ymmärrä kerrontaa, jossa halutaan kertoa kaikki, jossa lukijan mielikuvitukselle ei jätetä lainkaan tilaa, jossa asiat, tapahtumat ja varsinkin tunteet väännetään rautalangasta niin auki, ettei mitään jää pinnan alle, ja usein tämä kaikki vielä yhdistyy heppoiseen ja kliseiseen kieleen. Blaah.

Vuosi vuodelta huomaan tulevani ehdottomammaksi, haluan hiottua, tarkkaa ja kirkasta, lopppuun asti ajateltua, eheää ja sävykästä. Ilahdun uusista äänistä ja raikkaista ratkaisuista, samalla vieroksun kaikenlaista kikkailua entistä enemmän. Jos kirjailijan oma usko tekstiin ja/tai tarinaan horjuu, se näkyy heti, yliyrittäminen on sietämätöntä.

Kaipaan myös: suuria, kantavia kertomuksia. Romaaneja ja teoksia joiden maailmaan kadota täysin, niin että sieltä palaaminen vie aikaa, ehkä koko elämän. Sellaista ei tänä vuonna ollut yhtään. Kuten Westön Leijat Helsingin yllä, Ann-Marie MacDonaldin Linnuntietä, Yanagiharan Pieni elämä, Tom Malmquistin Joka hetki olemme yhä elossa tai Johannes Anyurun He hukkuvat äitiensä kyyneliin.

 

Ehkä ensi vuonna.

Mm. Patti Smithin Apinan vuosi, Tom Malmquistin Ilma joka meitä ympäröi, Emmi-Liia Sjöholmin Paperilla toinen, Sally Rooneyn Normaaleja ihmisiä, Philip Teirin Neitsytpolku, Alex Schulmanin Polta nämä kirjeet ja Ta-Nehisi Coatesin Vesitanssija sävähdyttävät, saavat mielen heti liikkeeseen.

 

Vuosi vuodelta kirjallisuuden rooli myös kasvaa, aina vain. Sanat ja lauseet ottavat tilaa, niiden kautta hahmotan muuttuvaa maailmaa, myös omaa sydäntäni ja mieltäni, niiden avulla suunnistan ja opettelen. Mitä kriittisempi olen oman kirjoittamiseni suhteen, sitä enemmän vaadin myös muilta, niin se vain on. Haluan kerronnan pysäyttävän maailman ja muuttavan sitä, kuvaamaan sellaista joka on aina läsnä mutta melkein sanoittamattomissa. Näin:

 

En uskalla tehdä elettäkään

ettei koko hauras maailma särkyisi.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s